Nukutaanko työyhteisössä työssä vai vapaa-ajalla. Onko työ ja vapaa- aika sekä palautuminen balanssissa. Onko unta tarpeeksi?

Entä – mistä tietää nukkuuko tarpeeksi?

Helpoin tapa tarkistaa on kuuntelemalla itseäsi, oletko aamulla väsynyt, kun heräät. Erittäin toimiva nyt, kun akut pitäisi olla ladattu. Myöhemmin kaamoksen alettua, ei ehkä enää niin tarkka mittari.

Jos uni on ollut pätkittäistä tai sitä on tullut liian vähän, aivot tuntuvat sumuisilta ja ajatus takkuaa aamulla vielä 30min – 60min heräämisen jälkeenkin. Tässä on yksilöllisiä eroja. Ruuhkavuosissa elävät voivat mahdollisesti oppia kuuntelemaan itseään ihan uudella tavalla, koska on saattanut käydä niin että se oma itse on päässyt unohtumaan ja kaikki takkuava on uutta normaalia. Turtuu ja tottuu.

Entä, saavatko aivot tarpeeksi lepoa päivän aikana. Eli pitääkö työyhteisö ja sen jäsenet taukoja tarpeeksi päivän aikana? Vaikka olisi kiirettä, puhelin soi ja sähköposti laulaa, multitaskaus kukoistaa… on tärkeää silti huomioida tauot työpäivän oheen. Aivot jaksavat heti paremmin. Jo muutaman minuutin pituinen tauko riittää katkaisemaan työpäivää, riippuen työn luonteesta ja sen hektisyydestä. Tämä on erittäin mielenkiintoinen aihe, joka saa todella paljon keskustelua aikaa työyhteisöjen valmennuksia tuottaessa.  Workshopit tuottavat työyhteisöille mitä huikeampia tapoja ja pelisääntöjä tauottamiseen.

Tiesitkö että tauottaminen siinä missä hengityskin liittyy uneen, lepoon, tasapainoon, kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin?  Siksi esihenkilön tulee näitä seurata, suorastaan vaatia. Miten tauotat työsi, miten huomaamattomasti se jää tekemättä ja kuinka tuottava yksilö olisikaan, jos malttaisi tai voisi tauottaa. No miten tauottaa? Mitä tekniikoita?

Privacy Preference Center