Kuuntelu ja kuulluksi tuleminen

Valmentavassa kohtaamisessa kanssani kiteytyy muutama perusasia, joita sinäkin voit hyödyntää arjessa – ihan vaikka johtaessasi itseäsi.

KUUNTELU

Kuuntelu on kaiken ydin. Se auttaa toista osapuolta kertomaan, mikä häntä mietityttää. Samalla hän tulee kuulluksi ja kokee saavansa arvostusta. Puhuessaan ihminen helpottaa olotilaansa, saa mahdollisuuden avautua ja keksii myös ratkaisun omaan tilanteeseensa.

KYSYMYKSET

Valmentajan tehtävänä on esittää kysymyksiä, jotka auttavat asiakasta hahmottamaan tilannetta ja löytämään keinoja päästääkseen eteenpäin. Peruskysymyksiä on neljä.

Mihin kaipaat muutosta? Tämä kysymys auttaa kartoittamaan tilannetta ja selkiyttämään valmennuksen aihetta.

Miten haluaisit asian olevan? Tällä kysymyksellä siirretään katse tavoitteeseen ja autetaan asiakasta pohtimaan ratkaisua.

Mihin voit vaikuttaa? Tämän kysymyksen avulla asiakas pääsee pohtimaan omia mahdollisuuksiaan. Samalla hän huomaa, että hänellä on vaikutusvaltaa omiin valintoihinsa.

Miten haluat edetä? Tällä kysymyksellä autetaan asiakasta rakentamaan toimintasuunnitelmaa ja löytämään keinoja kulkemaan kohti tavoitetta. Aina ei tarvitse ratkaista koko asiaa. Riittää, että löytyy ensimmäinen askel, jolla pääsee eteenpäin.

KANNUSTUS

Kannustamiselle ja myönteisellä palautteella on huima voima. Valmentajan tehtävänä on auttaa asiakasta näkemään omat vahvuutensa ja oma potentiaalinsa.

Muistatko, kun olet tavannut ihmisen, joka on uskonut sinuun? Sillä on ollut ihmeitä tekevä vaikutus.

 

Privacy Preference Center