MIKÄ ELÄMÄSSÄSI ON TÄRKEÄÄ, JUURI NYT

Kesän kiireettömät hetket kenties kutsuvat pohtimaan elämää syvällisesti?

Monet pohtivat mielessään, mikä elämässä on oikeasti tärkeää, mikä ei. Jotkut ajattelevat työtään pohtien sen merkityksellisyyttä. Monet heräävät miettimään omaa parisuhdettaan ja sitä, että onko se enää loppuelämän arvoinen.  Joku voi kurkistaa kalenteriaan ja kysyä itseltään, onko tämä kaikki kaiken kiireen arvoista, missä on minun aikani?

Tärkeiden asioiden pohtiminen on se hetki, jolloin ihminen kirkastaa arvojaan. Arvoista puhutaan paljon työelämässä, mutta pikkuhiljaa ne rantautuvat myös ihmisten yksityiseen elämään ja toisinpäin. Arvot ja motivaatiot viimekädessä meitä johtaa automaattisesti perustarpeiden tyydyttämisen jälkeen, joskus perustarpeiden valinnat pohjautuvat arvoihin ja motivaatiotekijöihin eli ei siis mikään pikkujuttu.

Miten omia arvoja voi kirkastaa – alla muutama vinkki.

  1. Listaa kaikki asiat, jotka koet elämässäsi tärkeiksi. Aloita listaaminen abstrakteilla arvoilla, kuten rakkaus, onnellisuus, luovuus, vapaus, tasapaino, oikeudenmukaisuus, suvaitsevaisuus, ekologisuus jne.
  2. Valitse listalta kolme tärkeintä arvoa ja pohti, mitä ne sinulle tarkoittavat
  3. Pohdi sen jälkeen, mitä ne tarkoittavat elämäsi eri osa-alueilla; hyvinvoinnissasi, ihmissuhteissasi, kodissasi, itsesi kehittämisessä, vapaa-ajallasi ja taloudessasi.
  4. Katso näiden harjoitusten jälkeen kalenteriasi ja pohdi, miten hyvin arvot toteutuvat arjessasi.
  5. Rakenna toimintasuunnitelma arvojesi mukaiseen elämään; pohdi mistä luovut ja pohdi, mitä lisäät enemmän elämääsi!

KOLME KYSYMYSTÄ, JOTKA MUUTTAVAT ARKESI PAREMMAKSI

Itsensä johtaminen on taito, jota tarvitaan juuri nyt.

Moni tekee kotona etätöitä ja hoitaa samalla perheen asioita; kokkaa ruokaa ja opettaa. Mikäli itsensä johtamisen taidot ovat hukassa, arjesta saattaa tulla vain sekamelskaa. Päivän aikana tulee tehdyksi paljon, mutta lopputulosta ei välttämättä synny.

Itseään johtava ihminen saa taas tulosta aikaiseksi eli hän keskittyy tekemään oikeita asioita. Toisin sanoen ei kannata tehdä paljon ei-niin-tärkeitä asioita, kun voi tehdä vähän oikeita asioita. Ja lopputuloskin on paljon parempi.

Aikaa säästävää matematiikkaa olet voinut oppia myös tänä keväänä ruokaostoksien myötä. Jos aikaisemmin olet käynyt joka päivä puolen tunnin keikan ruokakaupassa, voit samat ostokset hoitaa tunnissa verkosta. Aikaisemmin aikaa kului 3,5h. Verkko-ostamisen myötä säästät viikossa 2,5h. Kuukaudessa säästöä syntyy 10h ja vuodessa 120h. Säästyneen ajan voit taas investoida itseensä tai läheisiinsä. Kyseisessä ajassa voit oppia jo vaikka uuden taidon!

OPI JOHTAMAAN ITSEÄSI – KYSY ITSELTÄSI OIKEITA KYSYMYKSIÄ

Itseään johtava ihminen osaa kysyä itseltään hyviä kysymyksiä, ennen kuin hän säntää tekemään asioita. Alla sinulle muutama hyvä kysymys.

MIKÄ ON MERKITYKSELLISTÄ JUURI TÄNÄÄN?

Mielessäsi saattaa pyöriä sata asiaa, mitä sinun tulisi tehdä. Ihmiset käyttävät aikansa usein ihan turhiin asioihin, jolloin tärkeimmät asiat jäävät tekemättä. Pohdi, mikä on tärkeintä juuri tänään ja keskity siihen. Mikäli jää ylimääräistä aikaa, voit käyttää sen toisarvoisiin asioihin.

MIKÄ ON MINUN TAVOITTEENI?

Monia asioita tehdään sen takia, että siihen liittyy jokin ongelma tai se löytyy to do-listalta. Menestyvät ja aikaansaavat ihmiset ovat tietoisia tavoitteistaan. He luovat kirkkaan mielikuvan lopputuloksesta ja samalla aktivoivat aivonsa saavuttamaan tavoitteita.

On kaksi eri asiaa pohtia mielessään ajatusta: ’minun pitää tehdä tämä raportti’ tai ’raporttini on valmis klo 15 mennessä’. Kaksi vaihtoehtoista ajatusta voi liittää myös siivoamiseen. Voit ajatella, että ’minun pitää siivota’ tai ’kotini on siisti’.

Ensimmäinen ajatus liittyy tekemiseen, toinen tavoitteeseen. Menestyvät ihmiset keskittyvät jälkimmäiseen.

MIKÄ ON ENSIMMÄISEN ASKELEENI?

Mikään ei ole niin vaikeaa kuin aloittaminen.  Aloittamisen vaikeutta lisää yleensä se, että tuleva tehtävä herättää vastustusta lisäävää tunnetta. Tiedostat ehkä ajatuksen tiskaamisesta. Käytät aikaa tiskaamiseen pohtimiseen ja se herättää sinussa epämiellyttävän tunteen. Keksit kaikkea tekemisestä, jotta sinun ei tarvitse tiskata. Sitten kun pääset tiskaamiseen käsiksi, se tuntuukin jo ihan mukavalta. Tekemistä edeltävää esivaihetta kutsutaan perhosteluksi tai vitkasteluksi. Pääset tämän vaiheen yli kysymällä itseltäsi: mikä on ensimmäinen askeleeni? Koska aloittaminen on vaikeinta, siitä kannattaa tehdä helppoa. Aloita jollakin pienellä askeleella. Projektin voi aloittaa avaamalla tietokoneen. Myyntityön voi aloittaa kaivamalla asiakkaan yhteystiedot. Leipomisen voi aloittaa etsimällä reseptin. Säästämisen voi aloittaa avaamalla säästötilin yhdellä eurolla. Keskustelun puolison kanssa voi avata sanoilla: mitä kuuluu?

Esittämällä nämä 3 kysymystä itsellesi joka päivä tulet huomaamaan pieniä ihmeitä arjessasi.

 

Privacy Preference Center