Ura Coach

Päivitä työhakemus vuoteen 2023

kirjoittaja

in

Päivitä työhakemus vuoteen 2023

Onko kesätyöhaku, työnhaku- tai uravaihto edessä? Mietityttääkö minkälaiset työhakemukset erottuvat nykypäivänä joukosta? Keräsin parhaita vinkkejä siitä, millaisella työhakemuksella erotut eduksesi muiden hakijoiden joukosta vuonna 2023.

Työhakemus koostuu useimmiten CV:stä ja vapaamuotoisesta hakemuskirjeestä. Työhakemuksen tarkoitus on buukata itsesi työhaastatteluun eli saada rekrytoija kiinnostumaan osaamisestasi. CV:ssä kerrot historian, osaamisesi, oppimiskokemuksesi ja hakemuksella yksinkertaistettuna vastaat ilmoitukseen. Vältä kertaamasta CV;täsi.

Asiasisältö on edelleen työhakemuksessa pääroolissa, mutta visuaalisuus on entistä tärkeämpää. Ilmaisemalla itseäsi visuaalisesti, pystyt erottumaan joukosta ja annat rekrytoijalle mahdollisuuden lukea rivien välistä ja näytät väläyksen persoonastasi. Työpaikoissa, joissa verbaalinen ja visuaalinen ilmaisu ovat oleellisia, työhakemuksesi on myös näyte kyvyistäsi.

Ole ytimekäs, mutta persoonallinen
”One pager” on hyvä malli nykyaikaiselle cv:lle, sillä se pakottaa sinut keskittymään olennaiseen. Valikoi haettavan työpaikan kannalta relevantein osaaminen ja muista avata, mitkä olivat aikaansaannoksiasi työssäsi. Tämä tulee usein ilmoituksessa jo esiin.  Näin autat rekrytoijaa nopeasti huomaamaan osaamisesi. Kirjoita tiiviisti, mutta sinun ei tarvitse olla välttämättä muodollinen. Hauska tarina voi sopia cv:hen, mutta slangilla ja kirjoitusvirheillä siinä ei ole sijaa, muttei sekään saa olla stressin aiheuttaja. Nuku yön yli ja tarkista ennen kuin lähetät, mikäli tuotat yleensä kirjoitusvirheitä.

Vältä kliseitä
Aloitus on ensivaikutelman kannalta kriittisin osa. Tyypillinen, mutta tylsä tapa on kertoa ”Olen X -ikäinen Y-tutkinnon omaava kaveri”. Kerro sen sijaan heti aluksi miksi haet paikkaa ja seuraavaksi perustele, miksi juuri sinä olisit hyvä valinta kyseiseen tehtävään. Tai ammus suoraan raflaavastikin” Tiivistelmä mitä osaat ja mitä annat organisaatiolle muutamalla lauseella. Tehokasta, pirteää vahvaa ammattitaitoa tältä ja tältä toimialalta.

Miksi sinut pitäisi palkata?
Klassinen kysymys työhaastattelussa on: miksi valitsisimme sinut? Kerro siis jo hakemuksessasi, miksi olet kiinnostunut paikasta ja perustele, miksi olisit nappivalinta paikkaan. Tutustu työpaikkailmoituksessa mainittuihin vaatimuksiin ja tuo osaamisesi esiin siitä kulmasta esimerkkejä käyttäen. Muista hyödyntää toimintaverbejä kuvaillessasi saavutuksiasi. Toimintaverbit ovat dynaamisia verbejä, jotka ilmaisevat jonkin toiminnan suorittamista. Hyviä verbejä ovat esimerkiksi: vakuuttaa, perehtyä, käynnistää, ohjata ja saavuttaa. Millainen olet työntekijänä, työkaverina mutta onko jotain mitä toivot esihenkilöltä? Miten sinua tulisi johtaa? Arvot, motivaatiotekijät? Näitä sinusta joka tapauksessa kaivetaan esiin prosessin aikana, joten kaikki on sinulle helpompaa, kun olet näitä tuonut esiin tai vähintään pohtinut.

Kerro saavutuksistasi
Kuvaa ansioluettelossasi tehtyä työtä tarkemmin, älä vain listaa työpaikkojasi. Avaa tarkemmin työtehtäviäsi, minkälainen rooli sinulla on ollut ja mitä saavutit tehtävässäsi. Ehkä voit kertoa, mitkä työtehtävät ovat olleet sinulle haasteellisimpia ja mitkä erityisen mieluisia. Mitä opit näissä? Kuvaile taitosi ja saavutuksesi käyttämällä jokaisessa lauseessa toimintaverbejä ja ole konkreettinen aina kuin mahdollista. Ei ole hassumpaa lisätä, vaikka ko yrityksen www.sivut jotta taustaasi voidaan tarkemmin syventyä ja vältetään uskomuksia.

Lopuksi viimeinen silaus

  • Tarkista kieliasu ja ovatko yhteystietosi ajan tasalla sekä oikein.
  • Ethän käyttänyt tekstissäsi liikaa ”Minä” -pronominia?
  • Muistitko markkinoida itseäsi ja käyttää paljon toimintaverbejä?
  • Osoita hakemuksesi konkreettiselle henkilölle aina, kun mahdollista, väritä, kuvita saaja organisaation logolla mitä vain jäädäksesi mieleen, osoittaaksesi kiinnostuksesi.

 

Privacy Preference Center