Itsensä johtaminen

Kuinka johtaa itseään työssä ja työyhteisössä?

Kuinka johtaa itseään työssä ja työyhteisössä?

Työ on ilo tai pakko tai sitten jotain siltä välillä yhtä lailla kuin koulu tai muu velvollisuus.

Työ ja koulu vie leijonan osan ajastamme. Joten kannattaa panostaa siellä viihtymiseen. Hyvinvoinnin kannalta on tärkeää viihtyä työssä, nauttia koska se lisää hyvinvointia ja tuottavuutta.

Voisitkin miettiä, mikä on sinulle työssä parasta. Työyhteisössä? Mitä haluaisit lisätä?
Työnantajalla voi eri keinoin vaikuttaa työssä viihtymiseen ja laki velvoittaakin turvaamaan työolot, mutta jokaisella työntekijällä, opiskelijalla on vastuunsa tästä myös. win win, meininki.
 KESKITY OLENNAISEEN
Priorisoi tehtäväsi ja keskity vain niihin, jotka kuuluvat tehtäviisi. Auta toisia mahdollisuuksiesi rajoissa. Pyydä apua, jos et selviydy rohkeasti tai kerro jos työtä on liian vähän, liikaa tai se on haastavaa tai tylsää.

Hyvä pohtia voitko vaikuttaa. Miksi antaa päivän energiat asioihin, joihin et voi vaikuttaa tai päättää.
MILTÄ KAIKKI NÄYTTÄÄ VALMIINA?
Työtehtävillä on jokin näkymä, kun ne ovat valmiita. Jokaisella liikkeellä, jonka töissä teet on syy ja seuraus yhtä lailla. Töitä ei siis tehdä vain ilosta tai tekemisen vuoksi. Mikäli lopputulos ei ole kirkkaana mielessä, matkalla on helppo eksyä sivuraiteille. Sivuraiteille sinut voi viedä työkaverin jutustelut, turhat palaverit, some, huolet, prograstionioiti, oma mieli tai jopa tunteet. Ymmärtämättömyys omien tehtävien tärkeydestä tai yksityiskohtien, rutiinien seurauksien tiedostamattomuus.
WORK LIFE BALANCE SUN OMA HYVINVOINTI
Work life balance eli hyvinvointi työn ja oman elämän välillä on kaiken a ja o. Pidä huolta niin mielestäsi kuin kehostasikin. Syö hyvin, liiku säännöllisesti ja lepää riittävästi. Mikäli teet paljon aivotyötä, huolehdi myös aivoistasi. Anna mielellesi lepoa, vaikka liikkumalla luonnossa tai meditoimalla. Aivot rakastavat myös virkistyshetkiä, joita syntyy tekemällä jotain luovaa tai poikkeamalla rutiineista. Käytännössä aivoille pitää saadaan tyhjää tilaa, että ne taas jaksavat lihaksina ja solukkoina toimia. Muuten ne jumiutuvat. Yksinkertaistettuna aivotyöntekijän vastapaino on risusavotta ja fyysinen työntekijä vastapaino on sanaristikot. Mikä olisi sinulle mieleisintä?
MUISTA TAUOT Tauoilla on iso vaikutus työssä viihtyvyyteen ja vireystilaan. Pidä vähintään tunnin välein pieni tauko. Aivot ja keho kiittävät. Avaa ikkuna, hengitä syvään 20 kertaa ja venyttele, liikuttele kehoa. Muista myös juoda vettä, jonka voit maustaa yrteillä tai jopa koristella kivan kannun pöydällesi. Suosittelen tutustumaan myös pomodoro tekniikkaan, tunti on yllättävän paljon ilman taukoja keholle ja aivoille. Fyysisen työn tekijät tarvitsevat nämä tauot yhtä lailla, koska fyysinen työ on myös aivojen ja fysiikan yhdistämistä ja mahdollisesti aivotyötä mukaan luettuna.
MOTIVAATIO
Motivaatio vie eteenpäin. Mikä sinua motivoi työssäsi. Voitko olla iloinen siitä, että sinulla on töitä, voit toteuttaa itseäsi tai että voit tehdä maailmasta paremman paikan. Voit vaikka tehdä itsellesi motivaatio listan ja lueskella sitä aika ajoin. Vielä parempi jos voit laittaa sen näkyvälle paikalle, jolloin lista motivoi sinua.
RAKENNA HYVÄÄ TYÖYMPÄRISTÖÄ
Työyhteisöllä ja tovereilla on iso merkitys työhön. Millaista energiaa heille välität. Kysy, mitä kuuluu ja kuuntele. Anna positiivista palautetta ja kannusta. Jakamalla hyvää saat sen tavalla tai toisella takaisin. Muista että tunteet tarttuva, negatiiviset ja positiiviset. Kumpaa sinä haluat ruokkia?

Privacy Preference Center