Stressin haitalliset vaikutukset yksilö- ja organisaatiotasolla
Nykyisin puhutaan paljon stressistä ja työelämän kuormittavuudesta. Oma huomioni on, harvemmin näitä on ajateltu koko organisaatiotasolla. Sairaspoissaoloihin kiinnitetään huomioita ja monella on käytössä ennalta ehkäisevä työhyvinvoinnin malli. Toisilla organisaatioilla huomioni mukaan tämä otetaan käyttöön vasta kun ihminen on tietyn määrän sairaslomilla. Sekin sikäli hassua koska eläkevakuutusyhtiöt tuppaavat määrittelemään korkeampia tyel maksuja organisaatioille, joissa on korkeat sairaspoissaolot. Eli pienillä muutoksilla ja investoinneilla voisi saada järkälemäisiäkin muutoksia organisaation yksilön hyvinvointiin. Karu fakta vain on, kun käsi käy työterveydenhuollon ovella, ollaan muutama askel myöhässä yksilö tasolla, mutta huom myös tiimi ja organisaatiotasolla. Miten tähän voisi vaikuttaa?
Olisiko hyvä puuttua jo aiemmin? Katsoa reilusti, vaikka seuraavia oireita yksilöissä ja organisaatiossa, jos nämä toistuvat tyyliin useammin olisi varmaan hyvä pureutua ja liittää vaikka osaksi Tyky toimintaa, työtalkoisiin? Noh nämä ajatuksiani pitkälti omiin havaintoihin perustuvia.
Työ Leipälajina ammattilaisten kertomana menee näin:
Stressireaktion ilmenemistaso:
Yksilötasolla
- fyysinen tai tunneperäinen, käytöksestä ilmenevä. Mitä voisit havaita tai havainnoida?
Lyhytkestoinen reaktio:
- mieliala
- kognitiivinen käytös
- lisääntynyt ponnistelu
- suorituksen heikkeneminen
- tapaturmat
Pitkäaikainen reaktio:
- sairaudet
- heikentynyt työhyvinvointi
Työyksikkö
- organisaatiotaso
Lyhytkestoinen reaktio:
- esim yksilöiden väliset ristiriidat
Pitkäaikainen reaktio:
- Vaihtuvuus ja sairaspoissaolot
Työn ulkopuolinen elämä:
Lyhytkestoinen reaktio:
- Hidas palautuminen työstä
- Kokemusten ja mielialojen siirtyminen yksityiselämään
Pitkäaikainen reaktio:
- Muilla elämänalueilla koettu heikentynyt hyvinvointi
- Sairaudet
Kaikkihan me haluamme tehdä työmme hyvin, eikö totta? Näistä harvemmin avoimesti puhutaan, vai puhutaanko? Kerran jos toisenkin olen kuullut johdon sanovat ”Tää on nyt vain tän työn luonne” – Onko se niin? Voisiko sitä ”luonnetta” muuttaa esimerkiksi kuuntelemalla? Mindset muutoksella? Tai pitäisikö palkata Coach?
Lähteitä: Työ Leipälajina. Kinnunen Ulla, Feld Taru ja Mauno Saija