Maksa, kuinka voit? Sun oma tuotantolaitos. Pikahuolto-ohje!

Maksa, sun oma tuotantolaitos ja puhdistamo, onko se kunnossa? Kuinka huollat sitä?

Usein ajattelemme meille on tärkeintä sydän, että se pumppaa verta. Keuhkot, jotta hengitämme puhdasta ilmaa ja happea verisoluille kuljetettavaksi. Muistammeko maksan, sen, joka puhdistaa veremme, solumme ja hengitysilman? Mitä kaikkea se tekeekään meille? Pitää huolta, että, myrkkyineen mitä laitamme iholle, hiuksiin, vaatteet, ilmastosaasteet, ruokamme lisäaineineen ja prosesseineen, maksa puhdistaa. Jos laihdutamme tai liikumme, maksa on isossa roolissa silloinkin. Jos olet väsynyt, sun maksakin voi olla väsynyt. Jos itket, maksasikin itkee, jos stressaat maksasikin stressaa, jos rentoudut ja sykkeesi laskee, tiesitkö maksasikin rentoutuu? Maailmassa on menossa päästötalkoot. Minä heitän sinulle oman tuotantolaitoksesi suojeluhaasteen. Noh ehkä kannattaa siis jatkaa lukemista tutkimusmatkaani maksan vaikutuksista ja mikä vaikuttaa maksaan. Enjoy The Ride!

Tämä on kiireisen ihmisen tiivistelmä, mutta suosittelen ehdottomasti lukemaan esimerkiksi Marja Ruutin kirjat: Terve Maksa ja Maksa kuntoon, jos seuraavista mikään koskettaa sinua. Mutta näillä pääset alkuun.

Kuten yllä luettelin, maksalla on todella suuri merkitys jokaiselle elintoiminnallemme jopa niin pitkälle, kun mietit hiusten lähtöä, harmaantumista, ihosi kimmoisuutta yleistä hyvinvointiasi voidaan todeta maksasta on pidettävä hyvä huoli!

Miten vahvistat maksaa?

Suolistobakteerit olisi hyvä pitää kunnossa. Marja Ruut nimeää suolistobakteerin erityisesti: FAECALIBACTERIUMPRAUSNITIZII, en tosin ole vielä löytänyt mistä tätä ihmebakteeria saisi.

Ehkäiset tulehduksia nauttimalla kuituja, antioksidantteja, vitamiineja, mineraaleja, hyviä rasvahappoja, juureksia, vihanneksia, marjoja, hedelmiä, täysjyväviljoja jos ne kuuluvat ruokavalioosi, hyviä rasvoja, Huomioitavaa että kalan rasva ehkäisee tulehdusta.

Proteiinit tasapainottavat hiilareita, joten aina kun laitat jotain suuhusi, pitäisi joka aterialla olla proteiinia mukana.  Tällä hetkellä suositus olisi 1,5g tai 1g painokiloa kohden vuorokaudessa. Jos urheilet 1,6g mutta on yksilöitä, joille tämäkin on liika, joten hyvä etsiä oma tasapaino. Maksa tarvitsee proteiinia, hyvää sellaista.

Marjat tutkitusti parantavat maksa-arvoja. Marjat tulisikin nauttia aamusta.  Maksaystävällisin marja on tyrni. Hedelmät välipalaksi.

Kannattaa suosia kasvipitoisia Wokkeja, keittoja, salaatteja ja jos syöt leipää, syö se täysjyvänä, samoin kuin pastat. Gluteiinittomat tuotteet ovat usein melkoisia hiilari ja tärkkelyspommeja, eivätkä hyväksi maksalle tai ärtyvälle suolelle.

Suosi avokadoa, siemeniä, kasviöljyä kuten oliiviöljyä, juureksia, kaaleja ja sipulia. Nyrkkisääntö oppini mukaan, jos et voi hankkia kaikkea luomutuotteina niin panosta edes juureksiin jossa luomuus on tärkeintä. Kaikki maan alla kasvaa tulisi ehdottomasti olla luomua koska juuret keräävät kaikki maaperän ympäristömyrkyt. Loogista.

Keväällä ja kesällä tulisi suosia salaattia, syksyllä ja talvella elimistö tykkää enemmän keitoista. Eli lämpimällä enemmän kylmää ruokaa ja ilman viilentyessä lämminintä. Loogistahan tämäkin on kun ajattelee, mutta eipä aina tule ajatelleeksi, paitsi silloin kun oikein tekee mieli jotain ruokaa. Sitä muuten kannattaa kuunnella, kroppa ilmoittaa mieliteoilla aina puutetta tai muutosta johonkin. Se ei tarkoita aina makean nälkää. Makeannälkäkin on merkki jostain muustakin kuin sokerin himosta. Voi olla, olet juonut päivän aikana liian vähän, sinulla onkin jano, suolasi voivat olla epätasapainossa tai ruokailusi on ollut vähän miten sattuu päivän aikana.

Foolihappo on tärkeä, jota saat kasviksista ja esim. täysjyväviljoista. Tomaatti erityisesti käsiteltynä pitää sisällään lykopeeniä, mutta joku tutkimus kertoo tämän tomaatin lykopeenin aiheuttavan paksusuolen ärtymystä, siinä missä toisille maapähkinät.

Kaalilaatikot ja puolukka, siitä maksa tykkää.

Punajuuri sisältämänsä betaanin vuoksi erinomaista, ja mitä ilmeisesti myös tehoaa juurikin näihin paljon puhuttuihin ferritiiniarvoihin. Suosi luomua ja jos et pidä punajuuresta kuten minä, yllätyt luomun pehmeämmästä mausta. Mainittakoon tässäkohtaa myös pikku vinkki ferritiinien kanssa taisteleville: Mikäli elimistösi ei pidä gluteiinista, vältä sitä. Gluteiini voi syödä sinun rautavarastoja. Tästä on paljon eriäviä mielipiteitä, mutta olen itse tästä elävä esimerkki. Olen kymmeniä vuosia vältellyt valkoista viljaa, aina gluteiini herkkyys kuitenkin ”koholla”. Muutama vuosi sitten fiksu lääkäri passitti verikokeisiin juurikin maksa-arvojen vuoksi, tarkistuttamaan, onko minulla kenties tämä geeni joka altistaa keliakialle. No olihan se siellä. Ruokavalion muutos oli ilman letkujen nielemistä välitön, ja muutokset alkoivat tuntu ja näkyä muutamassa kuukaudessa, myös maksa-arvoissa. Paluu vanhaan, kun kokeilin, ei tuntunut enää hyvältä. Ferritiinitkin luvusta 7 ovat alkaneet nousta, tosin rautalisän kanssa.

Vihreät kasvikset pitävät sisällään foolihappoa ja folaattia runsaasti. Isoäitini sanoikin, syö paljon vihreää joka päivä, ei tule dementiaa ja aivot pysyvät teräviä. Hän olikin teräsmummo, ikinä ei käyttänyt laskinta, vaikka oli vaatekauppias ja miltei kuolinvuoteellaan yli 90 vuotiaana sitkeästi hoiti itse liiketoimintojensa kirjanpidot ja veroilmoitukset. Ilman laskinta. Hänen terminsä olikin: ” Aika on rahaa”

Suosi siis luomua, aina kuin se on mahdollista. Älä syyllistä itseäsi kuitenkaan jos et siihen pysty tai luomua ei ole aina saatavilla.

Greippi, sitruuna ja Lime, vahvistavat ja puhdistavat maksaasi.

Liikunta vähäinenkin vähentää maksan rasvaa, vaikka et laihtuisikaan. Kohtalaisen kuormittava liikunta parantaa välittömästi solujen reagointia insuliiniin.

Kävely ja sauvakävely olisivat kutakuinkin parasta liikuntaa maksan kannalta, esimerkiksi hyvä olisi 30min joka päivä. Kuntosali, lihasvoima harjoittelu saa myös plussa pisteitä maksalta.

Omega 3 ja 6, EPA ja DHA rasvat vähentävät maksarasvaa.

Syö rasvaista kalaa, munia, lihoja, maitotuotteita aiemmin mainittuja avokadoja mantelia ja pähkinöitä. Näiden lisäksi öljyt eivät olisi enää niin pakollisia mutta mainio lisä, ruokavaliosi mukaan.

Suosi sisävesikaloja kuten siika, kuha ja muikku, nämä ovat hyviä valintoja.

Suosi marinoimattomia tuotteita ja muista että liiallinen lihansyönti rasittaa maksaa, kasvisten kanssa kohtuullisesti nautittuna hyvä.

Huomasitko listassa ei ollut perunaa, riisiä eikä mitään tärkkelystä. Tärkkelys yhdistettynä vielä rasvan erityisesti kovan rasvan kanssa on pahasta elimistöllemme erityisesti maksalle ja suolistolle. Omiaan lisäämään sairauksia ja allergioita.

Liika proteiini ja juustot rasittavat maksaa. Proteiiniin löytyy laskureita, eli sitä tulee tarkkailla oikea määrä painokiloa kohti.

Glukoosi ja Fruksoosisiirappi sukeltaa aivoihin aiheuttaen mm dementiaa.

Korkeat Triglyt ovat usein hälytysmerkki liiasta sokerista ja korkeista hiilarimääristä ruokavaliossa kuten peruna ja tärkkelys sekä valkoinen vilja, huom. myös riisi erityisesti, jos kroppasi on herkkä näille asioille.

Lääkkeet ja ylipaino, tietenkin alkoholi ja stressi aiheuttavat rasvamaksaa. Rasvamaksa voi olla 1. hälytysmerkki keliakiasta tai altistavan geenin olemassaolosta. Eihän kroppa toimi, jos tuotantolaitos on rikki tai jumissa. Aivan kuten auton kaasari voi olla tukossa, mitä teet? Ajat korjaamolle putsattavaksi tai teet sen itse. Miten teet henkilökohtaisen tuotantolaitoksesi kanssa?

CRP ilman mitään syytä koholla, tiesitkö hiljainen tulehdus elimistössä kuten ylimääräinen rasva tulehduttaa, sokeri ja hiilarit vain lisäävät tulehdusta.

HDL – hyvää kolesterolia, hyvä rasva vie pois pahan rasvan, ja liikunnalla lisäät tätä myös. Tupakalla vähennät.

Maksa tykkää myös saunasta ja säännöllisistä rentoutusharjoituksista, hengittelyistä, stressittömyydestä. On myös kerrottu keväisin maksa puhdistautuu itsestään, jolloin kannattaa auttaa maksaa mutta välttää syömättömyys neste dieettejä. Jos et ole koskaan ennen ottanut maksa-arvoja älä siis säikähdä, jos kevät auringon alla ne ovatkin vähän korkeammat. Tuolloin kannattaa panostaa maksaystävällisiin ruokiin ja mehuihin, keittoihin erityisesti.

 

Maksa ei tykkää näistä, nämä kannattaa painaa mieleen:

Peruna, tupakka, alkoholi, stressi, possu, rypsi – tai auringonkukkaöljy, sokerit, hiilarit, lääkkeet, sipsit ja tärkkelys. Tärkkelys on muuten lasten yleisin rasvamaksan aiheuttaja.

Jos haluat vielä paneutua myrkyttömämpään kehoon ja elämään, on paljon asioita, joita voit tehdä. Tiedämme ympäristömyrkyt, huonekalumyrkyt, vaatteista tulevat myrkyt, paljon, joihin voimme ja emme voi vaikuttaa. Itse olen ottanut asenteen vaikutan niihin, joihin voin, mutta kyllä minuun uppoaa tietoisesti joskus myrkkyjä, ei elämä voi olla liian kireäpipoista. Jokainen valitsee oman tien.

Mutta muutama lisävinkki:

Älä säilytä mitään muovirasioissa, tai muovin oltava hyvälaatuista, jos sellaista on. Kun ostat esim. leikkeleet ja avaat muovirasian myrkyt aktivoituvat. Syö heti ja / tai siirrä toiseen astiaan mieluiten lasiseen itse käytän Tupperwaren tiiviitä muoviastioita toivoen ne olisivat kohtuu terveellisiä koska säilyvyys näissä on hyvä.

Kaikki siemenet ja muut muoviin pakatut tuotteet siirrän aina lasipurkkeihin. Pakastan lasipurkeissa aina kun mahdollista.

Joskus olen jopa miettinyt luomutuotteita, elintarvikkeita, jotka on pakattu muoviin? Onko tuote viimekädessä luomu ja miksi ei ole lasipurkissa. Aitoa voi siis tarkastella aina, miten pakattu.

Paras elintarvikkeiden ja veden säilytykseen on siis lasi, paperi, elintarvikemuovi lyhytaikainen, säilykkeisiin ei paljon kannata koskea, jos purkit ovat lommoilla. Noh on koskettu ja elossa ollaan mutta kiinnitän näihin huomiota, kun teen valintoja.

Kotona kierrätän myös tehokkaasti. Vuosi sitten aloitin myös muovin kierrättämisen ja se jos mikä aukaisi silmäni.

Tämä kaikki onnistuu hyvin, pikkuhiljaa askelittain. Toivottavasti sait itsellesi sitä mitä tähän hetkeen juuri etsit. Pidetään huolta luonnosta, ja omasta tuotantolaitoksestamme.

Tai haluatko autan sinua?


Kommentit

Yksi vastaus artikkeliin “Maksa, kuinka voit? Sun oma tuotantolaitos. Pikahuolto-ohje!”

  1. Bitcoin (BTC) might just be the golden opportunity of our era, poised to skyrocket to $200,000 in the upcoming year or the one following. In the past year alone, BTC has witnessed a staggering 20-fold increase, while other cryptocurrencies have surged by an astounding 800 times! Consider this: a mere few years ago, Bitcoin was valued at just $2. Now is the time to seize this unparalleled chance in life.
    Join Binance, the world’s largest and most secure digital currency exchange, and unlock free rewards. Don’t let this pivotal moment slip through your fingers!
    Click the link below to enjoy a lifetime 10% discount on all your trades.
    https://swiy.co/LgSv

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Privacy Preference Center