Mielen ja kehon tasapaino Kiinalaisen lääketieteen kulmalta

Kiinalaisen lääketieteen ns. kehon kellon mukaan voit tasapainottaa kehoa ja mieltäsi. Hämmentävää näin länsimaalaisittain, joka on tottunut tulemaan hoidetuksi, kun on jotain hoidettavaa, ei ennakoiden, kuten kiinalainen lääketiede toimii.

Länsimaalaisessa kulttuurissa nämä olan kohautetaan, ohitetaan, mutta työssäni, sekä omassa kehossani olen huomannut – Kyllä näissä on vinha perä. Kokeile muutama viikko elää tämän mukaisesti ja ylläty.

Oletko joskus herännyt alkuyön tunteina täysin sikeästä unesta yhden ja kolmen välillä? Se saattaa johtua siitä, että maksasi on vahvimmillaan tähän aikaan vuorokaudesta, jolloin se myös puhdistaa kehoasi. Mikäli tämä toistuu, voisi ajatella vaikka inkiväärikurkuma shotin nauttimista iltaisin vahvistamaan maksan toimintaa. 

KLO 01–03 MAKSA: Syvä uni, lepo

Maksa varastoi verta ja hajottaa elimistöön kertyneitä myrkkyjä. Maksa on myös vihan ja suuttumuksen koti. Tukahdutettu viha tai katkeruus ja liiallinen yang-energia voivat olla viitteitä maksan epätasapainotilasta. Maksan epätasapainon oireita ovat mm. epäsäännölliset kuukautiset, anemia, päänsärky, krooninen väsymys ja fyysiset ongelmat maksassa.

Tasapainoita:

Säännöllinen nukkumaanmenoaika klo 22–23
Vihreiden kasvisten syöminen, lukaise blogi, Maksan puhdistus ja suosi näitä ruokavaliossasi.
Ilmaise myös ikävät tunteesi, älä pidä sisälläsi.
Jooga-asento Badakonasana (perhosen jalat) on hyvä asento maksan tukemiseen
 

KLO 03–05 KEUHKOT: Syvä uni, unet ja muisti

Keuhkot mielletään kiinalaisessa lääketieteessä suruun. Jos olet elämässäsi käymässä läpi surun tunteita tai kärsit fyysisistä oireista, kuten yskimisestä tai astmasta, on hyvinkin mahdollista, että heräilet yöllä kolmen ja viiden välissä. Keuhkot vastaavat myös elinvoimaisuudestamme.

Tasapainoita:

Hyvä nesteytys
Puhdas ja raikas ilma
Rentoudu tekemällä rauhoittavia hengitysharjoituksia
 

KLO 05–07 PAKSUSUOLI: herääminen

Paksusuolen ajatellaan liittyvän irtipäästämiseen sen jokaisessa merkityksessä, joten aamulla on hyvä myös tyhjentää suoli. Paksusuolen ollessa epätasapainossa, saatat itsepintaisesti pitää kiinni asioista, jotka eivät enää palvele sinua ja tavoitteitasi. Fyysisiä epätasapainon oireita saattaa olla ummetus ja ihon epäpuhtaudet, jotka johtuvat toksiinien kerääntymisestä kehoon.

Tasapainoita:

Ilmaise myös ikävät tunteesi, älä säilö niitä
Syödessäsi pureskele ruoka rauhassa
Liikuta kehoasi esim. joogaamalla
Meditointi
Hieronta ja lymfakierron aktivointi

Pellavansiementen ja riittävän kuidun saannin varmistaminen. 

KLO 07–09 VATSALAUKKU: aamupala, keskittyminen

Aamulla seitsemän ja yhdeksän välissä on paras aika syödä runsas aamupala, koska ruoansulatus on tähän aikaan voimakkaimmillaan. Vatsalaukun ollessa epätasapainossa, saatat kärsiä närästyksestä, ruoan imeytymishäriöistä sekä pahanhajuisesta hengityksestä. 

Tasapainoita:

Syö kiireettömästi
Pureskele ruoka rauhassa ja tee syömisestä nautinnollista
Ruokien yhdistely: kokeile syödä eri aterioilla proteiinia ja tärkkelystä sisältävät ruoka-aineet

Älä jätä aamiaistasi väliin. 

KLO 09–11 HAIMA & PERNA: selkeä ajattelu, ravinnon muuttaminen energiaksi

Perna muuttaa ruoasta saadut ravintoaineet energiaksi ja vie ne kehon hyödynnettäviksi. Entsyymejä vapautuu ruoansulatuksen helpottamiseksi ja energian vapauttamiseksi, joten tämä on paras aika tehdä päivän haastavimman tehtävät. Prosessin tukemiseksi voit juoda lämpimiä juomia, jotka on maustettu kanelilla. Kaneli auttaa pitämään verensokerin tasaisena. Pernan epätasapaino saattaa ilmetä löysänä ulosteena, turvotuksena syömisen jälkeen, energian vähyytenä sekä sokerinhimona. Epätasapainon vallitessa, saatat myös tuntea itseluottamuksen puutetta. 

Tasapainoita:

Syö lämpimiä ruokia ja pureskele kunnolla
Rauhoita ruokailuhetket ja syö säännöllisesti
Miellyttävät päivärutiinit
Muista myös välillä hengähtää ja olla tekemättä mitään
Tue maaelementtiä esim. luonnossa oleskelulla
 

KLO 11–13 SYDÄN: verenkierto, korkea energia

Rentoutumisen aika, jos siihen vain on mahdollisuus. Pienikin hetki on eduksi. Sydän ei välitä stressistä, joten hiljaa ja tietoisesti istuminen on parempi valinta kuin kuntoilu tai stressaaminen. Epätasapainon vallitessa oireina saattaa olla kylmät kädet ja jalat, unettomuus sekä hengityksen lyhyys. Keskipäivä on hyvä aika lounastaa ja juoda kupillinen teetä. Tunteista suru saattaa nousta pintaan tähän vuorokauden aikaan. 

Tasapainoita:

Yksinkertainen ruokavalio
Meditoiminen ja itsepohdiskelu
Hyvät ihmissuhteet
Omien unelmien mieleen palauttaminen
 

KLO 13–15 OHUTSUOLI: imeyttää ravintoaineet, matala energia

Ohutsuoli erottelee nesteet kiinteämmistä jätteistä ja jollet olet tähän kellonaikaan mennessä muistanut juoda tarpeeksi vettä, saatat tuntea itsesi kuivuneeksi. Iltapäivällä yhden ja kolmen välillä on aika, jolloin keho saa ruoansulatuksen loppuun. Se on myös aika, jolloin on hyvä miettiä kehon fyysistä liikuttamista. Ohutsuolen epätasapainon oireita saattaa olla pohjukaissuolen haavaumat, turvotus ja ilmavaivat. 

Tasapainoita:

Syö rauhassa ja pureskele ruoka kunnolla
Syö mahdollisimman puhdasta ruokaa
Vältä liiallista kylmää ja raakaa ruokaa
Vältä myös liiallista kuumaa ja mausteista ruokaa
 

KLO 15–17 VIRTSARAKKO: varastoitunut energia

Virtsarakko varastoi ja erittää virtsaa. Suolaiset ruoat ravitsevat sitä. Tyypillisiä epätasapainon oireita ovat hiivainfektiot, virtsankarkailu ja -polttelu. Tällöin erityisen tärkeää on juoda paljon nesteitä, jotta jätteet suodattuvat pois elimistöstä. Tähän vuorokauden aikaan saattaa esiintyä ärtyneisyyden tunteita. 

Tasapainoita:

Muista rentoutuminen ja huumori
Juo tarpeeksi vettä päivän aikana
Syö vihreitä kasviksia ja kasviskeittoja
 

KLO 17–19 MUNUAISET: säilöö ravintoaineet

Munuaiset suodattavat verta ja ylläpitävät kehon kemiallista tasapainoa. Illalla viiden ja seitsemän välillä on hyvä aika syödä iltapala ja tehdä lempeää kuntoilua sekä venytellä. Munuaiset liittyvät tunteista pelkoon, ja se voi olla tunne, jota koet tähän aikaan vuorokaudesta. 

Tasapainoita:

Muista rentoutuminen
Hyväksy normaalit energiatasojen vaihtelut
Tue munuaisia nauttimalla yrttejä, mm. persiljaa ja voikukkaa
Muista kohtuus kaikessa
  

KLO 19–21 VERENKIERTO: suojaus

Tämä on aika, jolloin keho kuljettaa kaikki ravintoaineet jokaiseen soluun. Vältä fyysistä aktiviteettia tähän aikaan ja hiljenny esimerkiksi lukemalla kirjaa. Etenkin lapsiin tämä vuorokauden aika voi olla varsin stimuloiva ja aiheuttaa hyperaktiivisuutta. Tunnetasolla saatat tähän vuorokauden aikaan kokea kyvyttömyyttä ilmaista itseäsi. 

Tasapainoita:

Lisää ruokavalioon punaisia, lykopeenia sisältäviä ruoka-aineita mm. vesimelonia, tomaattia ja chiliä
Sipuli, valkosipuli, kurkuma ja inkivääri ovat verenkiertoa tukevia ruoka-aineita
Muista hyvä nesteytys
Jooga-asennoista Viparita karani (jalat nostettuna ylös seinälle) auttaa verisuonia liikuttamaan verta takaisin kohti sydäntä
  

KLO 21–23 HORMONIJÄRJESTELMÄ: aineenvaihdunnan tasapainotus, nukkumaanmeno

Illalla yhdeksän ja yhdentoista välillä on paras aika miettiä nukkumaanmenoa ja energian säästämistä seuraavaan päivään. Hormonijärjestelmä vastaa iltaisin entsyymien täydentämisestä ja säätämisestä. Epätasapainon vallitessa, saattaa esiintyä tinnitusta, päänsärkyä ja kärttyisyyttä. 

Tasapainoita:

Tasaiset ruokailuvälit
Syö vihreitä kasviksia esim. parsakaalia, pinaattia, lehtikaalia
Syö hyviä rasvoja, kuten avokadoa, pähkinöitä
Jooga-asennoista Bananasana (puolikuu)
 

KLO 23–01 SAPPIRAKKO: solujen korjaus, verisolujen rakennus
Sappirakko varastoi ja erittää sappea, jota tarvitaan rasvan hajoittamiseen. Emotionaalisella tasolla tämä liittyy itsetuntoon ja päätöksentekoon. Jollet ole nukkumassa tähän kellonaikaan mennessä, kulutat kehosi yang-energiaa, joka on varastoituneena seuraavalle päivälle. Todennäköisesti myös väsymys painaa aamulla ja mahdollisesti ruoansulatuksella on vaikeuksia sulattaa rasvoja. Epätasapainotilassa saattaa myös esiintyä päättämättömyyttä, ärtyneisyyttä ja rasvaisten ruokien himoa. 

Tasapainoita:

Syö terveellisiä rasvoja, kuten oliiviöljyä, kalaöljyä, avokadoa, pähkinöitä
Syö tuoreita kasviksia ja hedelmiä
Harrasta säännöllisesti sykettä nostavaa liikuntaa

Lähteet:

Primroses Kitchen

The Chalkboard Mag

Five Season Medicine


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Privacy Preference Center