Kerttu mummin kaalilaatikko ja Vhh versio

Kaalilaatikko, tykätty ja vihattu. Isoäidilläni oli siihen huippuresepti, jaan sen nyt sinun kanssasi. Koska kaali on valtavan terveellinen vatsalle ja maksalle sekä erinomainen ketogeeninen ruoka annan vinkkejä kuinka toteutat sen. Tämä ohje säilyy pitkään jääkapissa, ja erinomainen pakastettaessa annosrasioihin, evääksi tai myöhempään käyttöön. Pennin venyttäjä tekee ruokaa aina myös valmiiksi pakkaseen, myös siksi että itseasiassa vihaa ruuanlaittoa. Elämän pitää olla helppoa ja mutkat pitää oikoa suoriksi.

Tarvitset:

  • 1,4 Kg Kaalia, kuvan kaali on tämän kokoinen
  • 3 keskikokoista sipulia eli noin 172g
  • 2 punasipulia eli noin 230g
  • 2dl luomukermaa tai kookoskermaa
  • 300g naudan jauhelihaa, mieluiten luomuna      
  • 1,5 dl siirappia. ( Jätä siirappi pois jos ruokavaliosi on vhh / ketogeeninen, sokerin vuoksi )                                                                 

Mausteet: Valkosipulijauhe, kurkuma, mustapippuri, katajanmarja , tinjami ja tietenkin puhdasta suolaa kuten atlantin merisuolaa tai vastaavaa.    

Lisäksi voit halutessasi lisätä joukkoon esimerkiksi punajuuri viipaleita, jos nyt sattuu että niissä on vaikka viimeinen käyttöpäivä lähestymässä. Samoin kurpitsat.  Näillä saa kivasti muutettua persuohjetta ja vältetään hävikkiä.  

 Aloita pilkkomalla kaali pienikisi kuutioiksi, ja laitan hautumaan kannen alle pannulle, vesihauteeseen. Saat vesihauteen kun lisäät vettä päälle siten että kaalit juuri ja juuri peittyvät. Tällä on tarkoitus pehmentää kaalia.  Jos tässä vaiheessa nakkaat vain pataan, jää kaali ikävän kovaksi eikä maistu niin hyvälle. Haudutusveteen voi halutessaan lisätä suolaa joska sitoo ravinteita. Haudutuksessa menee helposti tunti.

Sitten se kyynelvaihe, jos olet herkkä aivastelemaan tai itkemään sipulien kanssa, suojaa itsesi ensin, tai varaudu sukkelaan toimintaan. Kuori sipulit, pilko ja nakkaa pannulle oliiviöljyn kanssa kuullottumaan. Kuullotus tarkoittaa paistamista miedolla lämmöllä, siten että pehemenee muttei ruskistu.

Kun kaalit muhivat voit lisätä mausteita imeytymään kurkuma, ja aina kurkuman kaveriksi mustapippuria takaamaan imeytymistä. Inkivääriä, katajanmarjoja sekä ripaus timjamia. Kuten kuvasta näet, hurjista määristä ei ole kyse. Anna näiden hautua rauhassa ja nauti vaikka lasillinen vettä, ja voit siivota tähän asti jälkesi keittiöstäsi tässä kohtaa.
Nyt on hautuneita ja pehmeitä

Ruskista jauheliha. Voit tässä kohtaa sipulit yhdistää kaaliin tai halutessasi lisätä jauhelihan sipulien päälle ruskistumaan samalle pannulle, samaan lämpöön. Jauheliha ruskistetaan kohtuu korkealla lämmöllä ja nopeasti. Kypsä jauheliha maustetaan, Lisää tuttuja mausteita tai makusi mukaan. Itse lisään tässä kohtaa vain suolan ja valkosipulijauheen. Tämän jälkeen yhdistä aineet vuokaan. Laitan itse ensin kaalit, sitten sipulit, tämän päälle jauheliha kerroksen jolloin laakea vuoka on helppo sekoittaa kääntämällä pohjasta joka kohdasta ja aineet sekoittuvat tasaisesti sen suurempia sekoittelematta ja rikkomatta rakenteita, sotkusta puhumattakaan.

Nyt voit laittaa uuni päälle n 190 astetta ja kylmään uuniin tämä herkku. Ennen uuniin laittoa lisää lorautellen kerma ja siirappi. Anna muhia uunissa 1h ja tämän jälkeen vielä 100 asteessa toinen tunti, riippuu vallan uunisi tehokkuudesta. Voit sammuttaa uunin viimeisen puolen tunnin kohdalla ja jättää vain jälkilämpöön puoleksitunniksi tai vähän enemmäksi.

Vinkki: laita vuuan päälle leivinpaperi, roiskeet eivät leviä uuniin, eikä uuni likaannu ja ala haisemaan. Näin kaalilaatikon pinta ei pääse helposti palamaan paistuessaan ja vältyt karsinogeeneiltä. Puhumattakaan inhottavasta uunin pesusta.

Toiset tykkää ripotella päälle juustoraastetta tai korvata siirapit ja kermat perinteisellä munamaidolla ( 3dl maitoa ja 1-2munaa sekaisin ja joukkoon ) jolloin laatikosta tulee tiiviimksi eikä näin nestemäinen kuten tästä pehmeästä ketogeenisestä ja Kerttu mummin versiosta. Kerttu Mummin osuus on tämä siirappi jota en normaalisit käytä. Nyt meni kun kaapin pohjalla oli ja päiväys huuti, käytä minut pois. Oli hyvää.

Nauti sellaisenaan tai puolukoiden kanssa. Tuore salaatti ja retiisit ja kurkku kruunaavat herkun lorauksella oliiviöljyä. Kuopus ei pidä oliiviöljyn mausta tuoreeltaan, joten totuteltkoon kuvan oliiviöljysuihkeen kanssa.

Kappas, jäin kiinni, muutama punajuuri oli eksynyt laatikkooni 🙂

Annoksia tästä reseptistä tulee n, 10 annoskoon ollessa n 200g. Haastetta painolle ja mittaukselle tuo mahdollinen kosteus, vesi.

200g annos / Vhh versio

199 kcal

11,6 g hiilarit

10,40g proteiinit

12,50 g rasvat

Annoksen hinta: n 1,30€

200g annos / Kepa mummin versio

264 kcal

27,9g hiilareita

10,40 g proteiineja

12,5g rasvat

Annoksen hinta n 1,45€

Hyvää ja terveellistä ruokahalua!