Tekoäly työnhaussa ChatGPT

kirjoittaja

in

Tekoäly (AI) on yläkäsite, kun taas koneoppiminen (Machine Learning) on yksi osa tekoälyä. Tekoäly = matikka, koneoppiminen = aritmetiikka. LinkedIn käyttänyt tekoälyä jo vuosia. Tagit ovat tärkeitä. Sanat, joita käyttää ja kuvaus itsestä. Kone optimointi lukee nämä. Suorahahaussa näitä hyödynnetty. Siksi Linkkari, hakusanat ja koodien käytöt tärkeitä. Head Huntereiden työkalu, joka on ollut ja tulee lisääntymään kaikissa rekrytoinneissa. LinkedIn idea on todellakin ollut osaamisen ja CV:n esiin tuominen. Globaalisti hallinnassa suomessa nihkeästi. Oman profiilin otsikointi on merkittävässä roolissa tällä hetkellä. Kansainvälisesti keinot ovat jo hyvin laajasti käytössä niin myynnin, verkostoitumisen kuin rekrytoinnin kulmalla. Ei ihme, että GDPR luotiin 2018 koneoppimisen kasvussa. Älä jää siis sivuun!

Linkkarin algoritmi tarjoaa vapaita tehtäviä myös työnhakijoille, profiilin mukaisesti piilossa tai avoimesti. Maksullisesti vielä enemmän dataa työnhakijana vs kilpailijat haussa. Eli ei ole pikku juttu täyttää Linkkari, miten sattuu vaan harkiten ja pitää ajan tasalla, myös teknisesti.

Rekryfirmoille tämä on myös omissa järjestelmissään normi, ikävä kyllä isojen massojen purku kuten ikä rajaukset, et tule yksinkertaisesti esiin, jos sinulla ei ole oikeaa hakusanaa tai koulutusta, jolla rekrytoija purkaa massoja. Järkevää mutta siksi e ole sama, miten haet töitä.

80 % työpaikoista on jo piilotyöpaikkoja ja vain 20 % ilmoitetaan (Uratehdas: 2021). Luvut saattoivat olla vieläkin hurjempia tänä päivänä. Tässäkin varmasti tälle osasyy. Vaikka suomalainen mentaliteetti mielellään palkkaakin tutun ja turvallisen verkostosta, jolloin organisaation kehittymistä ei välttämättä tapahdu.

Onkin ennustettu että 2030 mennessä 85 % (en muista oliko tarkka, mutta tätä luokkaa) työikäisistä joutuu kouluttautumaan uudestaan. (en saa nyt lähdettä tähän hätään, kollegan valmennuksesta, ura valmennus, paikkaan lähteen tänne blogiini, kun se tulee eteeni)

No miten tekoäly vaikuttaa? lopputulemaa emme vielä kukaan tiedä, tätä ennakoiden onkin hyvä ottaa homma haltuun vähintään perustasolla. Korkeasti koulutetut ja LinkedIn kohderyhmä erityisesti LinkedIn. Muut some kanavat myös.

Snapin My AI kanssa voi hyvin harjoitella ja hämmentyä. Sirihän on meille monelle jo tuttu Apple puheääni äly, sekä useat muut sovellukset, jotka tunnistavat ääntä, kasvoja jne…Minne lie kasvosi menevät.

Halusit tai et, tekoäly tulee. Olemme itse antaneet vuosikaudet verkkoon tietoa itsestämme, olemme siis teknisesti sen luojia. Mutta jos käytät tekoälyn tekstiä, muistathan muokata sitä koska lainsäädäntö tästä on vielä kesken, tekijänoikeudet. Tuskin haluat hakea ”Lähde: ChatGP, tai miksikä ei, osaathan siten osoittaa, että hallitset ChatGP;n” Luovuus ei ole kiellettyä, mutta lähde on tuolloin kriittinen. Tällä hetkellä ChatGP tarjoaa suoraan lähdettä mukaan tekstiin, kun klikkaat.

Kuinka nopeasti kaikki muuttuu? Todella nopeasti. ChatGP lanseerattiin syksyllä 2022. Kilpurit ovat rinnalla kovaa vauhtia. Mieti vaikka milloin sinulla oli ensimmäinen älypuhelin? Mitä ominaisuuksia siinä? Entä silloin kun hankit sen? Menikö tässä kehityksessä, kuinka monta vuotta? Tahti on kiihtyvä.

Tipsejä:

Chat GPT eli OpenAI: https://chat.openai.com/ edellyttää kirjautumisen ja tilin luomisen. Ilmaisia ja tarjoaa maksullisia palveluita.

JobScan, tarjoaa apua työnhaun vaiheisiin, hakusanoja, tipsejä

JobSeeker, tuottaa sinulla selkeän to listan josta jatkaa.

Yoodli puhe valmentaja, englanninkielinen. Näitä löytyy myös useita erilaisia sovelluksia, joilla ääntämistä ja keskustelua voi tekoälyn kanssa harjoitella. Duolingo lienee kaikille tutuin.

Saat myös englanninkielisen Interwiev Buddyn, sekä Resuna te, eli CV:n eli ensioluettelen optimoinnin. Nämä vielä vain englanniksi, mutta tuskin kauaa kestää, kun saamme omalla äidinkielellämme. Joten kannattaa opetella, hypätä seuraamaan.

Käytännössä mitä vain mitä keksit hakea. Toki hyvä analysoida tuloksia.

Onkin mielenkiintoista kuinka paljon eri toimenkuviin ja toimialoihin tämä tulee vaikuttamaan. Isosti, se on selvää.

Privacy Preference Center