Ura Coach

Millainen on hyvä CV?

kirjoittaja

in

Sanotaan, että rekrytoija silmäilee CV:n muutamassa sekunnissa ja siirtyy seuraavaan. Tämä pitää paikkansa, ja mitä suurempi hakija määrä, hyvä ja selkeä ansioluettelo korostuu entisestään.

CV:n tulee olla visuaalisesti helposti ja nopeasti silmäiltävä, informatiivinen ja mielellään yhden sivun pituinen. Jos se edellyttää kaksi, sitten niitä sivuja on kaksi.

Kiinnostavan CV:n jälkeen siirrytään itse hakemuksen pariin, mikä sekään ei saa olla liian pitkä tai pelkästään CV:n toistoa. Mielellään ei toistoa CV; stä ollenkaan, vaan enemmänkin tarinaa, vahvistusta CV; n rinnalle. Jokin yksittäinen nosto kuten onnistumistarina, meriitti voi olla, jolla viitataan CV:hen. Hakemus on enemmänkin myyntikirje ja vastaus mahdolliseen työpaikkailmoitukseen.

Jäsennä CV:si, on olemassa paljon valmiita pohjia, joita hyödyntää sellaisenaan tai luoda Canvasta kiva ja visuaalinen. Canvaan kun saan tänä päivänä lisättyä, vaikka kivan video tervehdyksen. Aika hyvä keino erottautua.

Vinkit CV; n rakentamiseen:

Omat tiedot, selkeästi. Nimi, sekä gsm ja email, mistä sinut tavoittaa parhaiten.

Kuva, mielellään ammatillinen. Millainen habitus sinulla olisi töissäkin.

Mieti itsestäsi muutaman lauseen kuvaus, tiivistelmä mitä CV; n persoona on työntekijänä.

Sitten listaat Työ ja Koulutus ja ammattitaitoa lisänneet kurssit kronologiseen järjestykseen. Viimeisin ensin.

Mieti kumpi on tärkeämpää kohdallasi. Työ vai koulutus. Jos urasi on pitkä, haluat varmasti ehkä tulla huomioiduksi ensin työkokemuksen kuin koulutuksen kautta? Tuolloin aloitat CV; n tuottamalla Työkokemushistoriaa laittamalla viimeisimmän ensimmäiseksi. Jos taas tilanteesi on, ettet vielä ole tehnyt ehkä oman alan töitä, koulutusta olisi aloita koulutuksen kirjaamalla, sillä millä haluat erottautua erityisesti.

Kun kerrot työtehtäviäsi, ajattele se niin, kerrot henkilölle ammatillista osaamistasi, joka ei ole koskaan kuullutkaan koko firmasta tai tehtävistä. Saatat itsekin yllättyä. Ennemmin liikaa kuin liian vähän. Muista korostaa, jos sinulla on ollut vastuu alueita, onnistumisia, mitä opit ja missä kehityit roolissa. Eikä ole hassumpaa lisätä, vaikka linkki organisaation nettisivuille. Suosittelijankin voin lisätä samaan kohtaan tai eritellä loppuun. Olithan muistanut kysyä suosittelijalta tähän luvan?

IT osaaminen on erinomaista eritellä, taitoja tarvitaan. Älä tyydy kirjaamaan ohuesti, vaan taas laajemmin. Mitäs kaikkea osaankaan päätteellä tehdä? Mitä ohjelmia, sovelluksia käytän arjessa? Mitä osaan opettaa toisille?

Kielitaito, ehdottoman tärkeä tuoda esiin tänä päivänä. Tuo rohkeasti esiin halusi ja kykysi kehittyä. Kirjaa myös alkeet koska ne kertovat sinusta rekrytoijalle.

Auto ja ajokortti, ei hassumpi lisäys. Jos tämä unohtui, on tilanteita, että CV ei ole edennyt tämän ominaisuuden vuoksi.

Sotilasarvoa, ikää, perhesuhteita tai lasten lukumäärää ei saa kysyä haastattelussa, eikä näitä näin ollen tarvitse enää ilmoitella CV; ssä kuten ennen. Mutta on oma valintasi, haluatko nostaa ne esiin. Voi lisätä avoimuutta työnantajan silmissä.

Harrastukset ja kiinnostuksen kohteet voivat lisätä niin ikään työnantajan kiinnostusta, muttei enää pakollisia. Jos koet niistä, on hyötyä, osoittaa soveliaisuutta ja kiinnostusta, lisää ihmeessä.

Työnhaussa on aina eri trendejä, kuten CV aina erilainen tehtävää silmällä pitäen. Uskallan ehdollistaa, ettei taida osua ihan joka tehtävään, mutta kannattaa harkita tekeekö kerralla laadukkaan CV; n. Toki riippuu niin paljon CV; n nykytilasta ja mihin tähdätään, ettei ohjetta voi tyrmätä. Jokainen CV on yksilöllinen. Lisäksi CV; n suhteen on myös toimialakohtaisia eroja.

Lisäksi CV; n voi tehdä erilliset yhteenvedot, joissa luettelet ammatilliset vahvuutesi ja motivaatiotekijät työssäsi.

Tärkeintä CV; ssä on johdonmukaisuus, oikea ja täsmä tieto, koska rekrytoija on ihminen, kirjoita ihminen ihmiselle. Kun haet ohjelmien kautta, syötät järjestelmiin kiinnitä erityisen paljon huomiota sanoihin. Usein taustalla on botti, joka hakee tietyillä sanoilla osaamista boolista tulevaisuudessa. Eli mieti hakusanat, joilla haluat tulla löydetyksi.

Ai niin, loppuun vielä pari juttua. Tarkista ja tai tarkistuta toisella, ymmärtääkö hän lukemansa? Mitä kysymyksiä herää? Entä surullisen kuuluisat kirjoitusvirheet ja Typot?

TOP10. Älä lähetä koskaan dokumenttia WORD muodossa, käännä yleisimmin käytettyyn muotoon PDF. Osoitat ammattimaista toimintaa, sisältöä ei voi muokata jne. Yksinkertaisesti näin vain tulee toimia.

2023 useat käyttävät valmiita CV pohjia perinteisen mallin mukaan. Mitä luovempaa työtä teet, sitä luovempi tulisi olla hakemuksesi. Ja toisinpäin. Uskottavuutesi voi heiketä, jos asiantuntijatehtävissä, toimialasi kulttuuri huomioiden käytät liikaa tehosteita.

Ohesssa muutama valloittava vinkki pohjien tuottamiseen:

Osa ilmaisia, osa maksullisia. Canvaan voit kuvan tilalle lisätä, vaikka videotervehdyksen.

Canva

JobSeeker mallipohjat

Haluatko apua CV; n ja hakemuksen luomiseen? Tunnistatko osaamisesi? Osaatko sanoittaa sen? Haluatko toiset silmäparit? Varaa aika minulta sun Ura Coachilta. 3–5 tapaamista ja saamme jo paljon aikaan yhdessä.

 

Privacy Preference Center