ITSENSÄ TYÖLLISTÄMISEN KEINOJA 2022 ja LISÄTULOJEN KERRYTTÄMINEN

Viimevuosina enemmän ja enemmän saan käydä keskusteluja asiakkaiden, valmennettavien kanssa keinoista hankkia lisätuloja tai työllistää itsensä.
Yrittäjyyteen liittyy valtavasti vielä uskomuksia. Joten Blogin postaus perustuu tiiviiseen yleistietoon mahdollisuuksista 2022. Näissä tapahtuu vuosittain kuitenkin aina jotain muutosta, joten kannattaa olla hereillä, muttei sen kummallisempaa kuin esim YEL raja korotuksia jne.
Työelämä pirstaloituu enemmän ja enemmän. Pitkät työsuhteet ovat jo historian havinaa, pitkälti. Toki vielä riippuu alasta ja työnantajasta. Mikä parasta, yhteiskuntamme on alkanut olla sallivampi pikkuisia yrittäjiä kohtaan, toki petrattavaa vielä on rutkasti.

Löydät tästä pitkästä artikkelista pikatsekit seuraaviin asioihin:

 • Liikevaihto
 • Työtulo / Palkkatulo
 • YEL
 • ALV
 • Kevyt yrittäjyys
 • Tmi yrittäjyys, elinkeinonharjoittaja
 • Kommandiittiyhtiö / Avoin yhtiö
 • Osuuskunta
 • OY – osakeyhtiö tai osakkuus osakeyhtiöstä
 • Soviteltu päiväraha ja yrittäjyys palkkatulo

LIIKEVAIHTO

Palkkatulo eli työtulo?

 • Palkkatulo eli työtulo on LASKUTUS ALV 0 % – kulut
 • Mitä kuluja yrittäjällä on liiketoiminnassa?
 • Kevytyrittäjänä kulut esim. Ukko.fi ei ole aina helppo pyörittää kaikilla toimialoilla, jolloin nämä tulee vähentää henkilökohtaisessa verotuksessa.
 • Esim. kevyt yrittäjänä käytän esimerkkinä matkat, puhelin, työhuone ja tietokonehankinnoista syntyvät kulut voit vähentää henkilökohtaisessa verotuksessa verottajan ohjeistuksen mukaisesti. (KM työmatka vähennysoikeus 0,22 cnt/ km verovuosi taksoituksen mukaisesti, mikä se kunakin vuonna on) Kevyt yrittäjyys suosii yrittäjyyttä, joka tuottaa palvelua.
 • Esim2. Tmi yrittäjänä voit vähentää todelliset kulut ja määritellä KM korvaukset esim. asiakkaalta korkeammaksi kuin verottajan taksoitus, mikä on suositus. Suositus on isompi kuin vähennysoikeus ns työntekijänä. (KM korvaus 0,46cnt /km verovuosi 2022) Autan näissä uracoachina mentorina mielelläni, jotta pääset alkuun eikä tarvitse näitä pohtia yksin koska edellä olevat ovat vain karkeita esimerkkejä.

MIKÄ ON YEL?

Yel on vastaava kuin palkansaajana työnantajasi ja sinä itse maksat Tyel maksua. Työnantajaeläkemaksua, joka määrittelee tulevan eläkkeesi nykyisen lainsäädännön mukaan. Palkansaajana tähän et voi vaikuttaa, määräytymisperuste on voimassa oleva lainsäädäntö ja kertyneet tulosi 23 ikävuodesta lähtien.

 • Yrittäjäeläkevakuutus (YEL-vakuutus) on pakollinen, jos yrittäjä on 18–68-vuotias ja hän saa yritystoiminnastaan työtuloa vähintään 8261,71 euroa vuodessa (2022). 
 • YEL-työtulosi ylittää vähintään neljän kuukauden ajan 690 € kuukaudessa (eli  8 261,71 € vuodessa)
 • Voi ottaa ja päättää, taas ottaa, kun tilanne sen vaatii. Byrokraattinen, pelottava mutta salliva. Tutustu tarkemmin ja kysy rohkeasti lisätietoa eläkevakuutusyhtiöstä.
 • Verovähennyskelpoinen. Ei iso kulu, mikäli rakentaa päätyötä ja pysyy minimissä YEL kulun suhteen alussa ainakin. YEL siis määrittää eläkkeesi ja tulosi, kun olet tilanteessa, jolloin pitäisi pärjätä etuuksilla.
 • Tarkista minimi raja ja oikeus yrittäjän työttömyysturvaan on minimiraja 2. Nämä vaikuttavat vuosittaiseen YEL maksuusi, jonka määrittelet itse. Jos palkkaat henkilökuntaa, YEL ei voi olla pienempi kuin palkattavan henkilön Tyel. YEL rajaehdot nousevat usein vuosittain. Uudet rajat vahvistetaan vuosittain joulukuussa.
 • Kevytyrittäjyytesi kestää vähintään neljä kuukautta – tulkinnallinen.
 • 12kk kevytyrittäjä mutta PALKKATULO   esim.  5000€ ei edellytä YEL ottamista perustuen satunnaisuuteen      koska YEL raja ei täyty.
 • Eläkevakuutus turvaa yrittäjän toimeentulon silloin, kun yritystoiminta loppuu työkyvyttömyyden tai ikääntymisen vuoksi ja antaa yrittäjän omaisille perhe-eläketurvan yrittäjän kuoleman jälkeen. Eläkevakuutus otettava viimeistään, kun yritystoiminnan aloittamisesta on kulunut kuusi kuukautta. Uusi aloittava yrittäjä saa 22% prosentin alennuksen neljän ensimmäisen vuoden eläkemaksuista.​
 • Huom, tähän on tulossa merkittävä muutos 1.1.2023 alkaen, kysy eläkevakuutusyhtiöstäsi lisää.

Lue lisää:

Arvonlisäverorekisteri

Vähäisen liiketoiminnan harjoittajan ei tarvitse rekisteröityä arvonlisäverovelvollisten rekisteriin.

Vähäinen liiketoiminta määritellään liikevaihdon perusteella. Liiketoimintaa pidetään vähäisenä, jos yrityksesi liikevaihto tilikaudessa (12 kk) on enintään 15 000 euroa. Tämä raja koskee tilikausia, jotka ovat alkaneet 1.1.2021 tai sen jälkeen. (Vuonna 2020 liikevaihdon raja oli enintään 10 000 euroa.) Jos liikevaihto ylittää rajan, yrityksen pitää rekisteröityä alv-rekisteriin. Jos tiedät tämä summa ei täyty voit laskutta ilman ALV, mutta summa EI SAA YLITTYÄ!

Yritys voi rekisteröityä vapaaehtoisesti alv-rekisteriin, vaikka liikevaihtoraja ei ylittyisi. Rekisteröinti voi kannattaa esimerkiksi silloin, jos yrityksesi ostaa verollista liiketoimintaa varten paljon arvonlisäverollisia tuotteita tai palveluja. Kun yritys on alv-rekisterissä, näiden ostojen arvonlisäveron saa yleensä vähentää.

Alle 30 000€ – vuosi ilmoitus + maksu. Oikeus hakea pienyrittäjä oikaisua vuoden ja maksujen jälkeen.

KEVYT YRITTÄJYYS

 • Esim Ukko.fi tai Omapaja.fi, useita muitakin vaihtoehtoja tarjolla.
 • Ei edellytä Y tunnusta. Vältä Y tunnuksellista kevytyrittäjä palveluita kuten OP kevyt yrittäjyys. Ei vastaava hyötyä, ei suoranainen kevytyrittäjä. Tämä on mielipiteeni. Mutta jos koet haluat tmi yrittäjyyden avaimet käteen periaatteella sen sijaan että opettelet itse perusasiat, vaihtoehto voi olla erinomainen.
 • Avaimet käteen. Laskutus ja vakuuttaminen.  usein n. 5% komissio
 • Tulot palkkana ja tilinauhana.  n5% komission ja lakisääteiset maksut ottavat automaattisesti. ALV ja kaikki lakisääteiset YEL:iä lukuun ottamatta hoidetaan puolestasi.
 • Pieniä eroja. Esim matkalaskut, kululaskutus etc kulut työstä voi toissa olla joustavampi kuin toisilla. Oma kokemukseni perustuu Omapajaan ja Ukkoon. Lisäksi molemmilla on erottuvuus hyötyjä kevyt yrittäjille, kuten Ukko.fi verkostoituminen ja Omapajalla Heltti työterveys pikkurahalla.  Ukko.fi selkeä vakiintunut järjestelmä. Ei ehkä niin ketterä kaikki toimialaoja ajatellen, mutta varma.
 • HUOM ei kerrytä eläkettä ilman erillistä YEL maksua, vaan lasketaan yrittäjäntulona, vaikka ns palkallinen. Esim etuuksissa ei ansiotuloihin laskentakelpoista. Esim., sairaspäiväraha. Työttömyysetuutta laskettaessa huomioidaan eduksesi edellisen verovuoden tuloista.
 • YEL alaista tuloa. YEL alainen lainsäädäntö on voimassa.
 • Erittäin ketterä tapa ja suositeltava harjoitella yrittäjyyttä.
 • Ei kasvata etuuksien suuruutta siten kuin normaali työsuhde.
 • Oikeuttaa ns soviteltuun päivärahaan. Eli voit tehdä kevyt yrittäjänä töitä x määrän työttömänä ollessasi. Näissä määräytyvät edellä mainitut YEL rajat ja aika, jonka käytät, joka sinun kannattaa tarkistaa ja vahvistaa oman alueesi työvoimatoimistosta ennen kuin starttaat ainakin enemmissä määrin kuin pari keikkaa vuodessa.

TMI eli elinkeinonharjoittaja

Y- tunnuksellinen. 1 Sosiaaliturvatunnus voi omata yhden. tmi Y tunnuksen

– Ilmoita verottajalle

– Rekisteröinti patentti ja rekisterihallitukselle 60€ (ei pakollinen, voit toimia vain verottajalle ilmoittamalla)

Julkista tietoa.

Elinkeinonharjoittajan tulotiedot henkilökohtaista verotusta, saatavilla vain verottajalta. Ei muutoin julkista.

Veroilmoitus vuosittain, lomake 5

Verot omatoimisesti ”ennakoina” halutessa vaikka jokainen työsuorite erikseen. Edellyttää vaivaa mutta kannattavaa.

Kaikki tulo on sinun henkilökohtaista tuloasi ja kaikki mitä omistat, on sinun henkilökohtaisesti.

Vähennysoikeudet kasvavat. Kirjanpito velvollisuus, pienessä helppoa. Kaikesta muista vain kuitti, käsittäen ALV%

Jos yhtään mietityttää ota fiksu tilitoimisto tai OP kevyt yrittäjyys.

Kommandiittiyhtiö eli KY

Useamman kuin yhden ihmisen yritys.

Edellyttää vähintään 2 henkilöä joista toinen vastuullinen yhtiömies ja toinen äänetön.

Pitkälti samanlainen kuin Tmi. Äänetön voi saada esim prokuran eli nimenkirjoitusoikeuden ollakseen tasaveroinen päättämässä. Nykyisin melko harvinainen. Suosittu yhtiömuoto suomessa ennen 90 lukua ketteryyden vuoksi.

 https://fi.wikipedia.org/wiki/Kommandiittiyhti%C3%B6

https://fi.wikipedia.org/wiki/Avoin_yhti%C3%B6 

-patentti ja rekisterihallitukselle rekisteröitävä 60€

Julkista tietoa.  KY tulotiedot eivät ole julkista tietoa. Tulotiedot henkilökohtaista verotusta, saatavilla vain verottajalta.

Verot omatoimisesti ”ennakoina” halutessa vaikka jokainen työsuorite erikseen. Edellyttää vaivaa mutta kannattavaa.

Kaikki tulo on sinun tai teidän henkilökohtaista tuloanne ja kaikki mitä omistat, on sinun / teidän henkilökohtaisesti.

Vähennysoikeudet kasvavat. Kirjanpito velvollisuus, pienessä helppoa. Kaikesta muista vain kuitti, käsittäen ALV%

Osuuskunta

Vältä suin päin ryntäämästä.

Toimivia ja ei toimivia. Riippuu paljon osuuskunnan toiminnan periaatteista ja miten on ”säännöstelty”.

Paljon edelleen, esim. käsityöläiset, jotka yhdistävät materiaalihankintaa ja tiloja.

Osuuskunnissa on myös vastuunkantajan riski, sen mukaan miten määritelty

Osakeyhtiö eli OY

Yhtiöjärjestyksen mukaista määrä muotoista toimintaa

Yksi omistaja, yksi hallituksen puheenjohtaja ja varsinainen jäsen. Edellyttää yhden varajäsenen ilman vastuita. Lähinnä jos vastuulliselle henkilölle tapahtuu jotain. Voi olla satoja omistajia, omistus määräytyy osakkeiden mukaan. Päätäntävalta edellyttää 51% omistusta osakekannasta, tai enemmistöä (useampia omistajia)

Osakepääoma 2500€ ennen ja nykyisin jopa 0€ jolloin hallituksessa pitää löytyä 3 nimeä / roolia.

Vastaat veloista, sillä pääomalla mitä olet sijoittanut. Pois lukien henkilötakaukset.

Voit nostaa palkkaa tai osinkoa, tai molempia

Suositellaan kun LV yli 40 000 € suomen ääriämmäisen korkean verotuksen vuoksi tai mikäli liiketoiminnassa on vastuuriskejä.

Jokainen vuosi oltava tuloksellinen + tulos. 3 – merkkistä tulosta, asetetaan selvitystilaan, jolloin toki toiminta voi jatkua muttei niin turvallinen ja vakuuttava kumppani.

Kaikki tiedot julkisia.

https://www.asiakastieto.fi/web/fi/

Rahoituksen saaminen etc helpompaa

Erittäin suosittu muoto sitten 90 luvun.

Kasvu mahdollisuudet LTD tai jopa pörssi.

Siinä tiivistelmä yleisimmistä tavoista lähteä yrittäjäksi.

Hurjan usein moni jämähtää työsuhteeseen tai työttömäksi, koska ei tunne tätä mahdollisuutta.

Eli ei huolta, jos se on alkuun pienimuotoista ja saat näin ollen treenata, onko sinun juttusi.

Sivutoiminen yrittäjyys on suomessa nykyisin sallittua, jos työskentelee ja on oikeutettu työttömyysetuuteen. Toki rajaehdot näissä on vielä kovin tiukat ja tarkista nämä työvoimatoimiston yhteyshenkilöltäsi.

Voit myös työskennellä 4 kk yrittäjänä työttömyystuella, pelkällä ilmoituksella, ainakin tällä hetkellä. Tarkista voimassa oleva säädäntö oman alueesi työvoimatoimiston yhteyshenkilöltäsi.

Entä jos olet uupumuksen tms takia sairaslomalla ja elämää pitäisi jatkaa eteenpäin? Tuloja saatava etuuksilla? Kussakin etuuslajissa on toki tulorajat, tarkista se. Sairaslomalla suositellaan aina pikaista työhön paluuta, jos sitä työtä ei ole, ei ole pikkuinen työ kiellettyä sairaslomalla, toki siten miten lääkärisi tilanteesi katsoo parhaaksi. Harvoin tätäkään vain tuodaan esiin keinona eheytyä ja rakentaa, testata omaa väylää.

Opiskelija – sama kuin palkkatulon raamit, eli nuo työtulot, joista artikkeli alussa kerron.

Ei muuta kuin rohkeasti yrittämään ja miettimään keinoja oman tulovirran kasvattamiseen tai unelmien rakentamiseen. Tai palkkaa Coach auttamaan, joka tuntee yrittäjän haasteet ja polut.

Privacy Preference Center